Chat GPTCopywriting

De 5 meest gestelde vragen over Chat GPT 

Wel eens van Chat GPT gehoord? Waarschijnlijk wel, of je moet onder een steen hebben gelegen. Dit AI-programma wordt door sommigen beschouwd als de belangrijkste technologische uitvinding van dit tijdperk. Hier vind je antwoord op de 5 meest gestelde vragen over Chat GPT!

Aernout Kolijn

nov 8, 2023 19:15

Wat is Chat GPT? 

Chat GPT is een AI-programma dat tekst produceert. Een beetje zoals Google, maar dan slimmer en unieker. Bij Google stel je een vraag en krijg je zoekresultaten met websites. Met Chat GPT stel je een vraag en krijg je een uniek antwoord. 

Komt dit je bekend voor? Dat kan goed kloppen. Bedrijven en online webshops experimenteren al jaren met zogenaamde chatbots. Als klant stel je een standaard vraag, bijvoorbeeld over de status van je bestelling, en de chatbot geeft je een standaard antwoord. 

Chat GPT is veel meer dan een standaard chatservice. Het is namelijk een AI-model. Dit betekent dat het programma zelflerend is en dus steeds betere informatie versterkt. Stel een vraag aan Chat GPT of geef een commando, en je krijgt elke keer een uniek antwoord. 

Hoe werkt Chat GPT? 

Het programma Chat GPT is gratis toegankelijk via een internetbrowser. Eenmaal ingelogd, bevind jij je als gebruiker meteen in het commandocentrum. Dit ziet er vrij eenvoudig en basic uit. Onderaan het venster vind je een zoekbalk waar je een vraag kan stellen of een commando kan geven. 

Vraag gesteld en op enter geklikt? Meestal krijg je razendsnel een uniek antwoord. Het woord ‘uniek’ is hier goed om nog even bij stil te staan. Dat is namelijk wat Chat GPT zo bijzonder maakt. In tegenstelling tot de bekende chatbots, krijg je bij Chat GPT geen standaard antwoorden. 

Achter Chat GPT zit een complex computersysteem met enorme rekenkracht. De servers van Chat GPT trekken aan de lopende band informatie van het internet en analyseren deze tot in de kleinste details. Dit geeft Chat GPT alle middelen om unieke en nieuwe antwoorden te genereren. Alsof je met een echt persoon aan het chatten bent die overal verstand van heeft! 

Waarvoor wordt Chat GPT veel gebruikt? 

Letterlijk voor alles wat met tekst te maken heeft. Chat GPT is een soort rekenmachine, maar dan met woorden en teksten. Een blog, een krantenartikel, een e-mail, een tekst voor een brochure, tekst voor een webpagina, een schoolwerkstuk (sorry docenten, het is echt zo), een hoofdstuk voor een boek: 

Chat GPT kan in theorie letterlijk alles schrijven 

Klinkt geweldig, toch? Dat is het ook. Chat GPT is een baanbrekende uitvinding en kan in hetzelfde rijtje gezet worden als de komst van de rekenmachine, het internet en de iPhone. Het is niet voor niets dat het bedrijf Google zich zorgen maakt om zijn bestaansrecht. Chat GPT kan namelijk razendsnel antwoorden en informatie verstrekken, een monopolie dat decennialang bij de zoekmachines lag. 

Chat GPT kan ontzettend veel. Met zogenaamde prompts – een fancy benaming voor het geven van een opdracht – krijg je binnen een paar seconden een enorme hoeveelheid aan informatie. In de praktijk wordt Chat GPT vooral gebruikt om: 

 • Inspiratie op te doen: Geef me 10 suggesties voor een blog over dierenvoeding 
 • Content te schrijven: Schrijf een artikel voor mijn blog over krachttraining
 • Social media posts te schrijven: Maak een post voor mijn LinkedIn met 3 tips voor beginnende schrijvers 
 • Headlines en koppen te maken: Geef mij een clickbait-achtige titel voor een krantenartikel
 • Teksten te laten nalezen: controleer en verbeter deze tekst

Wat zijn de nadelen van Chat GPT? 

Dat zijn er meerdere. AI modellen gaan een steeds grote rol spelen in onze levens en Chat GPT is daar een prachtig voorbeeld van. Dit programma is een geweldige uitvinding. Laat daar vooral geen discussie over bestaan. Maar er zijn een aantal nadelen die we moeten benoemen. 

Foutieve informatie 

Onderaan de zoekbalk van Chat GPT staat het duidelijk aangegeven: Chat GPT kan foutieve informatie of onwerkelijkheden als feiten presenteren. Dit wordt ook wel ‘hallucineren’ genoemd. De systemen achter Chat GPT maken namelijk gebruik van miljoenen bronnen op het internet. Sommige van deze bronnen zijn verouderd, achterhaald of van foutieve informatie voorzien. 

Soortgelijk woord- en taalgebruik 

Chat GPT produceert over het algemeen unieke content. Wel is het zo dat het programma nog wat aan zijn originaliteit moet werken. Wie Chat GPT met regelmaat gebruikt voor het schrijven van content, komt er al snel achter dat bepaalde woorden vaak worden gebruikt. 

Zelf gebruik ik Chat GPT vrijwel elke dag. Vooral ter inspiratie, aangezien het programma nog niet goed genoeg is voor klant-en-klare teksten. Bij het maken van koppen, titels, en pakkende teksten kom ik regelmatig soortgelijk woordgebruik tegen. 

Een tip: geef Chat GPT tegengas. Praat tegen het systeem alsof het een persoon is:

 • Ik vind deze tekst niet goed, maak het enthousiaster
 • Deze termen ben ik vaker tegengekomen, geef me wat originelers
 • Dit sluit niet aan bij de doelgroep van jongeren, schrijf iets anders

Het is en blijft een machine 

Worden copywriters en tekstschrijvers vervangen door Chat GPT en vergelijkbare AI modellen? Er zijn inmiddels honderden krantenkoppen die deze vraag als titel gebruiken. En terecht – want het triggert de nieuwsgierigheid van de lezer. Het antwoord is NEE.

Het creatieve brein van een goede copywriter is altijd beter dan dat van een machine. Chat GPT leert steeds beter wat humor, empathie en verleiding is. Maar er zal altijd een mens aan te pas komen om te bepalen wat het beste bij een doelgroep aansluit. 

Chat GPT is en blijft een machine. Copywriters die ervoor kiezen om geen Chat GPT te gebruiken, zullen op den duur worden vervangen. Vergelijk het met boekhouding. Zou jij anno 2023 een boekhouder willen die alles op papier  uitschrijft- en rekent, zonder computer? Precies, ik ook niet. 

Kortom, er blijft altijd behoefte aan copywriters, tekstschrijvers en mensen met verstand van taal. Schrijven blijft een waardevol skill. Tips nodig om te beginnen? Lees deze blog!

Wat is de belangrijkste prompt voor Chat GPT? 

Dit hangt af van het werk dat je doet. Voor een copywriter, marketeer of ondernemer komt het in grote lijnen op hetzelfde neer. Ben jij een van deze drie en wil je Chat GPT gebruiken? Dan is de kans groot dat je copy nodig hebt die jouw doelgroep overtuigt. Of je wil een specifieke klant overtuigen. 

Wat het ook is, je moet maar één ding doen om Chat GPT voor jou te laten werken. Het is vrij simpel. Zeg tegen Chat GPT dat hij een ROL moet aannemen. 

Bijvoorbeeld:

Neem de rol van copywriter aan 

Als dit de eerste prompt is die je geeft, dan staat alles in dat gesprek in het teken van copy. Maar zo kan je nog 50 rollen bedenken. 

 • Wil je uitleg over een schoolvak? Neem de rol van docent aan 
 • Op zoek naar advies voor jouw bedrijf in de IT? Neem de rol van IT consultant aan 
 • Behoefte aan een schema voor krachttraining? Neem de rol van personal trainer aan 

Chat GPT kan veel meer dan alleen teksten schrijven. In theorie kan het de vorm aannemen van een persoon die jou helpt met wat je nodig hebt. Voor sommige mensen klinkt dit eng en ergens is dat begrijpelijk. Persoonlijk sta ik er anders in. Doe er je voordeel mee. 

En heb je hulp nodig met een Chat GPT vraagstuk, of met het schrijven van copywriting, ghostwriting of journalistieke verhalen? 

Mijn digitale deur is altijd open! 

Aernout Kolijn

Gerelateerde blogs