Copywriting

De 6 tijdloze schrijftips die elke schrijver nodig heeft

Ken je dat gevoel? Je hebt uren, misschien wel dagen, aan een tekst gewerkt. Trots laat je het aan iemand lezen, en dan... kritiek. Niet over de inhoud, maar over de stijl, de toon, de opbouw. Frustrerend, toch! Heb je de de belangrijkste schrijftips misschien niet goed tot je genomen?

Aernout Kolijn

jan 9, 2023 09:34

Ken je dat gevoel? Je hebt uren, misschien wel dagen, aan een tekst gewerkt. Trots laat je het aan iemand lezen, en dan… kritiek. Niet over de inhoud, maar over de stijl, de toon, de opbouw. Frustrerend, toch! Heb je de de belangrijkste schrijftips misschien niet goed tot je genomen?  

Het goede nieuws: schrijffouten zijn te voorkomen. Er zijn zes cruciale schrijftips die je kunnen transformeren van een onzekere schrijver naar een zelfverzekerde woordkunstenaar. Ben je klaar om je schrijfvaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Mooi, ik ook! 

1. Minder is meer

Houd het simpel. Lange zinnen en moeilijke woorden? Niet nodig. Kort en bondig is de sleutel. In een tijdperk van informatie-overload waarderen lezers duidelijkheid en precisie. Door minder te zeggen, zeg je vaak meer.

2. Schrijf snel, edit slomer

Laat je gedachten stromen als je schrijft. Perfectioneer later. Eerst het raamwerk, dan de details. Door snel te schrijven, vang je de essentie en emotie. Het fijnere werk komt tijdens het editen, waar je je tekst polijst tot perfectie.

3. Gebruik spreektaal

Schrijf zoals je praat. Het maakt je tekst herkenbaar en toegankelijk. Geen jargon, gewoon mensentaal. Door spreektaal te gebruiken, bouw je een directe connectie met je lezer. Het voelt alsof je naast hen zit en een gesprek voert.

4. Gebruik de actieve en tegenwoordige tijd

“De bal wordt door Jan geschopt” of “Jan schopt de bal”? Kies voor het laatste. Dit is directer en levendiger. Actieve zinnen geven energie aan je tekst en houden de aandacht van de lezer vast.

Klaar met schrijven? Lees de tekst hardop voor. Een tekst die goed klinkt is in 9 van de 10 gevallen een fijn stuk om te lezen.

5. Begin. NU! 

Wacht niet op inspiratie. Pak pen en papier (of je laptop) en begin. De rest volgt vanzelf. Schrijven is als een spier; hoe meer je het traint, hoe sterker het wordt. Dus begin, en laat je verrassen door waar je woorden je brengen.

6. Kies een schrijfvorm die geld oplevert

Blogs en e-books zijn geweldig, maar wil je echt je brood verdienen met schrijven? Denk dan aan copywriting, ghostwriting en contentcreatie. In een wereld waar A.I. een steeds grotere rol speelt, blijft de menselijke touch in deze vormen onvervangbaar. Ze bieden niet alleen financiële beloningen, maar ook de voldoening van het creëren van impactvolle content.

Kies je gereedschap 

Schrijven is een kunst, maar ook een vak. En zoals bij elk vak, zijn er tools en technieken die je helpen excelleren. Deze zes schrijftips zijn je gereedschap. Gebruik ze wijselijk en zie hoe je woorden je portemonnee vullen.

Ik wil ijzersterke copy! 

Hulp nodig na het lezen van deze schrijftips? Of behoefte om het schrijvende vak met iemand te bespreken? Hit me up! 

Gerelateerde blogs